Tips

Voor professionals

Tips: Hoe creëer ik meer rust in de groep en individueel?

  • Gebruik muziek om verschillende activiteiten aan of af te kondigen. Het geeft meer ontspanning bij leerkracht en leerling en spaart de stem. [link naar DVD kruisloop]
  • Doe tussen de verschillende activiteiten door iets aan beweging, om met nieuwe moed aan de volgende opdracht te beginnen. [link CD leeslied]
  • Zorg voor voldoende frisse lucht in het lokaal, de hersenen hebben dat nodig om hun werk goed te doen. Ook groene planten helpen om de zuurstof op peil te houden.
  • Zorg voor voldoende tijd tussendoor dat er iets gegeten en gedronken kan worden. Water zou altijd beschikbaar moeten zijn. Het is mooi als de school het goede voorbeeld geeft door alleen gezonde tussendoortjes toe te staan.
  • Haal af en toe het circus de school in en stimuleer kinderen om coördinerende oefeningen, zoals balanceren en jongleren in te oefenen en publiekelijk te presenteren. Deze bewegingen stimuleren de samenwerking tussen de linker- en rechterkant van het brein en hebben effect op het leren. (www.deleeuwcircusevents.nl)
  • Zorg voor voldoende tijd om buiten te spelen, het liefst met veel uitdaging om te spelen en te bewegen. Kleuters hebben ook binnen een – liefst permanente – opstelling nodig van klimtoestellen en matten om hun motoriek te ontwikkelen als voorbereiding op het schoolse leren.
  • Kies er voor om een sportieve school of een gezonde school (www.gezondeschool.nl) te zijn. Maak er een thema van voor speciale activiteiten. Kijk welk teamlid en welke ouders zich hiermee het meest verbonden voelen en geef hun de verantwoordelijkheid.
  • Wees bewust van het verschil tussen 2-dimensionale activiteiten en die op 3-D niveau en zorg daarin voor een goed evenwicht. Kleuters moeten op een natuurlijke manier kunnen spelen in de ruimte, net zo lang totdat zij klaar zijn om aan het werk op het platte vlak te beginnen.
  • Zorg voor een goed contact met de ouders. Kinderen hebben dat nodig om zich veilig te voelen. Dat geldt ook in veel andere opzichten: zonder veiligheid wordt er niets nieuws geleerd.

'Fit en Slim met LEERGYM'

Wil je graag meer weten over wat BrainGym® is en wat het voor jou als leerkracht, individueel begeleider of ouder en je kind(eren) kan doen? Download hier 3 oefeningen + de eerste 20 bladzijden van het boek 'Fit en slim met Leergym', geschreven door Elly Dienske.